tana keleova vasilkova name

Ikar oceňoval. Rozdal Zlaté a Platinové knihy

16.2.2014Rôzne

Počas slávnostného večera si v bratislavskom Kempinski Hotel River Park prevzalo ocenenia šesť spisovateľov: Táňa Keleová-Vasilková, Jozef Banáš, Andrea Coddington, Viera Dršková, Andrej Štiavnický a Peter Holka.

srdce z kníhPlatinovú knihu za román Liek na smútok za viac ako 25.000 predaných výtlačkov si prevzala Táňa Keleová-Vasilková. Doteraz  jej v Ikare vyšlo 25 románov a za všetky dostala Zlaté resp. Platinové knihy. Je tiež držiteľkou ďalších ocenení: Panta Rhei Awards - 1. miesto v kategórii Slovenská autorka roka 2009 a Slovenská autorka roka 2011. "Milujem písanie, potrebujem to, bez tejto práce by som sa nudila a nebola by som to celá ja," vyznala sa ocenená Táňa Keleová-Vasilková.

Zlatú knihu za vyše 15.000 predaných výtlačkov si prevzali Jozef Banáš za román Kód 1 Tajomstvo zázraku (Jozef si zároveň prevzal ocenenie za 100.000 predaných výtlačkov), Andrea Coddington za román PredohraViera Dršková za knižku pre deti Maľované písmená (kniha je doplnkovou literatúrou k hociktorému zo Šlabikárov, ktoré sú v súčasnosti na trhu) a Andrej Štiavnický za román Čachtická pani pred najvyšším súdom (autor sa dlhoročne venuje štúdiu archívnych materiálov súvisiacich so životom Alžbety Bátoriovej a panovníkov 16. a 17. storočia).

Peter HolkaCenu literárnej kritiky Zlaté pero získal Peter Holka za román Pokušenie. Patrí k najúspešnejším a najplodnejším slovenským autorom. Knižne debutoval v roku 1983 novelou Ústie Riečok. V ďalších rokoch potom vydal 17 ďalších kníh. Jeho zatiaľ posledným je román Pokušenie (2013). Je jedným z mála slovenských autorov, ktorý vie rovnako brilantne napísať knižku pre deti aj román pre dospelých. Je laureátom mnohých literárnych cien.
Každý ocenený autor dostal originálnu sklenenú plastiku od výtvarníka Martina Augustína.

Na slávnostnom odovzdávaní boli aj mnohé známe osobnosti, ako bývalá expremiérka Iveta Radičová, manželia Feldekovci, Kamil Peteraj, Rasťo Piško a mnohí ďalší. Z Prahy prišiel aj Andreas Kaulfuss, generálny riaditeľ Euromedia Group, kam patrí vydavateľstvo Ikar. Večerom sprevádzala Adela Banášová, ktorá bola mimoriadne šarmantná, vtipná a salvy smiechu spôsobila u prítomných najmä rozhovorom s prvým oceneným, otcom Jozefom Banášom. Bonmoty, vzájomné podpichovanie a vynikajúca atmosféra.

Gabriela Belopotocká a Valeria Malíková

Vydavateľstvo Ikar vzniklo v roku 1990. Na konte má vyše 4000 titulov domácich aj zahraničných autorov, z ktorých sa predalo viac ako 25 miliónov výtlačkov. Zlatú knihu získava slovenský autor, ktorého dielo dosiahlo predaj 15.000 výtlačkov, Platinovú knihu pri dosiahnutí 25.000 predaných výtlačkov. Zlaté a Platinové knihy odovzdáva vydavateľstvo svojim najúspešnejším autorom od roku 2000. Cenu literárnej kritiky Zlaté pero udeľuje od roku 2004.

Milan Buno, foto Ramon Leško
BUXcafé.sk, 16.februára 2014

Jozef Banáš

 Táňa Keleová-Vasilková

Andrea Coddington

Miro Jaroš

Andrej Štiavnický

Andreas Kaulfuss

Andrea Zimányiová

Adela Banášová

 

+ Pridať nový príspevok