tana keleova vasilkova name

Platinová a zlatá Táňa!

22.4.2015Rôzne
Včera mala Táňa Keleová-Vasilková konečne dôvod na úsmev. Vydavateľstvo Ikar totiž ocenilo najúspešnejších slovenských autorov za knihy, ktoré im vydalo v minulom roku.  No a Táňa si prevzala hneď dve ocenenia.
Platinovú knihu za román Čo to bude? a Zlatú knihu za román Julinkina pekáreň
 
Táňa je suverénne najobľúbenejšia a najpredávanejšia slovenská spisovateľka. Na svojom konte má 28 kníh a ich predaj dosahuje takmer 1,2 milióna kníh. Jej prvotina vyšla v náklade 500 kusov a dnes sa z každej jej knihy predajú desaťtisíce výtlačkov. 
Tánine romány vychádzajú v preklade v Česku, Maďarsku a na Ukrajine.
 
Táňa neskrývala dojatie, poďakovala najmä vydavateľstvu Ikar a svojej rodine, ktorá pri nej stojí už dlhé roky. Párkrát sa nepriamo dotkla aj nedávnej smrti jej milovaného otca, známeho horolezca Františka Keleho. Z jeho odchodu sa doteraz nedokázala spamätať a ako povedala pred pár dňami pre Romantiku.sk, „po smrti môjho ocka som po prvý raz prežívala tvorivú krízu, takže som zopár mesiacov vôbec nepísala. Nič teda nepíšem, nepripravujem.“
O Táňu bol najväčší záujem aj na autogramiáde, ktorá nasledovala po slávnostnom oceňovaní a koncerte skupiny Fragile. Pre čitateľky boli pripravené podpiskarty, ktoré Táňa ochotne a s úsmevom podpisovala, neváhala napísať aj osobné venovania. 
 
Slávnostný večer Ikariáda 2015 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave bol pri príležitosti 25. výročia založenia tohto vydavateľstva. "Pred 25 rokmi v mojej malej obývačke desať nadšencov založilo svoj knižný sen,“ spomína jedna zo zakladateľov Gabriela Belopotocká, ktorá zostala pri vydavateľstve ako jediná dodnes a s Táňou ich viaže silné priateľstvo. „Boli sme si sami pánmi alebo nám niekto šéfoval, ale vždy sme vydávali knihy, ktoré sme chceli. Všetci moji zamestnanci zvládajú môj temperament, alebo ako oni tomu hovoria teror."
 
Ďalšími ocenenými boli Jozef Banáš, ktorý si prevzal Platinovú knihu za román Kód 1.
Rovnako Platinovú knihu získal aj Ján Lacika za publikáciu 1000 zaujímavostí Slovenska.
Rasťo Piško dostal ocenenie Zlaté pero za román Koniec kankánu. Porota v zložení Alexander Halvoník, Zuzana Belková, Radoslav Matejov rozhodnutie udeliť mu cenu literárnej kritiky zdôvodnila takto: "Koniec kankánu je voľným pokračovaním predchádzajúcich Piškových románov Hačava a Bohémska kolonáda. Autor v nej zachytil zlomové obdobie slovenskej spoločnosti na konci 90. rokov minulého storočia, keď sa k moci dostala nová politická garnitúra. Cez príbeh televízneho zabávača sa mu podarilo zachytiť nielen vtedajšiu dusnú spoločenskú atmosféru, ale aj drámu jednotlivca pri hľadaní pravdy a ľudského naplnenia."
 
Platinovú knihu získava slovenský autor, ktorého dielo dosiahlo predaj 25.000 výtlačkov, Zlatú knihu pri dosiahnutí predaja 15.000 kusov. Zlaté a platinové knihy odovzdáva vydavateľstvo Ikar od roku 2000. Cenu literárnej kritiky Zlaté pero získava autor pôvodného diela v príslušnom roku a rozhoduje o nej porota. Ikar ju udeľuje od roku 2004. Všetci ocenení dostali originálne plastiky, ktorých autorom je renomovaný slovenský výtvarník Štefan Porubän.
 
Pri príležitosti osláv 25. výročia sa vydavateľstvo Ikar po prvý raz rozhodlo udeliť cenu zahraničnému autorovi. Je ním Jo Nesbo za 200.000 predaných výtlačkov jeho kníh v slovenskom preklade. Cenu si autor prevezme 6. mája počas návštevy Bratislavy. 
 
 
 
 
+ Pridať nový príspevok