tana keleova vasilkova name

S rodinou na prvom mieste

6.4.2014Rôzne
Predať milión kníh slovenského autora sa zdá nepredstaviteľné. Táni Keleovej-Vasilkovej sa podarilo tento rekord prelomiť pred dvoma rokmi. Domáce prostredie a svet ženských hrdiniek, ktoré sa stretávajú s problémami, ale aj radosťami dosahujú na Slovensku nevídanú popularitu. Emotívne príbehy totiž nie sú jej čitateľkám cudzie, mnohokrát sa vedia stotožniť s predstaviteľkami a ich rozhodnutiami. Práve schopnosť pretaviť každodenný život a jeho strasti do pútavej beletrie z nej spravili jednu z najúspešnejších spisovateliek. Pri výbere tém však nikdy nečerpala z reálnych skutočností. „Svoje príbehy si vymýšľam, nepíšem o nikom konkrétnom, vychádzam pritom z môjho vnútorného presvedčenia, že by to nebolo správne. Každý si svoje a rodinné záležitosti stráži a ja to rešpektujem,“ povedala v rozhovore pre Pravdu pred dvoma rokmi.
 
Rodina bola pre Táňu Keleovú-Vasilkovú vždy dôležitá. Pochádza z literárneho prostredia, jej otec je publicista a cestovateľ František Kele a dve knihy vydala aj jej mama Ľudmila. Vyštudovala žurnalistiku v Bratislave, po štúdiu pracovala ako redaktorka v časopise Osvetová práca. K písaniu kníh ju priviedla až materská dovolenka. Dôvodom bola podľa jej slov „nuda“. „Iste, chvíle s deťmi som si užívala naplno a boli mi vzácne, ale čosi mi chýbalo, čosi tvorivé, čosi len moje – a tak som začala písať,“ vysvetľuje.
 
Začiatky jej kariéry neboli jednoduché. Ako spomína, v tom čase ju nikto nepoznal a pri debute Cena za voľnosť (1997) bol problém docieliť vôbec vydanie nákladu päťsto kusov. Druhý román Manželky (1998) sa jej podarilo dostať na pulty kníhkupectiev vďaka finančnej podpore manžela, rodičov a priateľov. Až tretí pokus Túžby (1999) si získal záujem zo strany vydavateľstva. Od toho momentu spisovateľská hviezda Táne Keleovej-Vasilkovej stúpala, až sa jej podarilo ako prvej slovenskej autorke prelomiť hranicu milióna predaných kníh.
 
Na konte má dnes dvadsaťsedem románov, ktoré patria medzi bestsellery, ale úspech pre ňu nie je prvoradý. „Svoju popularitu necítim, v takýchto veciach sa nevyžívam a možno preto ich ani nevnímam. Pre mňa je oveľa dôležitejšia moja rodina a moje písanie, nie ,sláva‘.“
 
3 x Táňa Keleová-Vasilková
už ako študentka uverejňovala svoje prvé práce v časopise Kamarát
doma sa teší z troch detí
je spisovateľkou na plný úväzok
+ Pridať nový príspevok